preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

 

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec je 2011. povodom 40. godišnjice rada organizirao Igre bez granica. Sudjelovalo je pet škola, deset voditelja, 25 učenika i devet ljudi u organizacijskoj potpori te dva volontera iz Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama. Igre su organizirane s ciljem da se učenicima s intelektualnim teškoćama omogući sudjelovanje u sportskom natjecanju.

2012. prvi put organiziramo igre pod nazivom „Plivaj i uživaj!“.  Igre su osmišljene i provedene kao projekt.

Glavni cilj ovog projekta je poticanje razvoja sposobnosti i vještina kod učenika s većim intelektualnim teškoćama kroz aktivnosti u vodi koje će im omogućiti svladavanje prepreka s kojima se susreću u svakodnevici te njihovo što bolje i aktivnije uključivanje u život zajednice, kao i razvoj emocionalnih i socijalnih kompetencija kod tih istih osoba u situacijama sportskog natjecanja. Nadalje, ovim igrama želimo pozitivno utjecat na njihov razvoj slike o sebi, na samopoštovanje te na ostvarivanje potrebe za samoaktualizacijom.

U igrama se naglasak stavlja na  važnosti sudjelovanja u sportskim natjecanjima ispred postizanja najboljih rezultata; na poticanje ugodnih emocija prilikom pobjede i na suočavanje sa osjećajem neuspjeha u sportskim situacijama; na razvoj socijalnih vještina kroz vježbanje i čekanja na red; na uočavanje potreba drugih, na kvalitetno sportsko navijanje, na druženje s vršnjacima i razmjenu iskustava iz drugih lokalnih sredina i škola.   

Natjecanje prolazi u pozitivnoj fair-play atmosferi i žustrom navijanju, s naglaskom na važnosti sudjelovanja, a ne samo postizanja najboljih sportskih rezultata. Završava podjelom medalja i zahvalnica te zajedničkim ručkom za sve sudionike.

Na igrama godišnje sudjeluje od šest do osam škola iz cijele Hrvatske te gosti iz Lendave iz Slovenije. Ukupno je od 2011. do 2017. sudjelovalo 153 učenika, 73 voditelja te 81 osoba zaduženo za organizaciju i provedbu. U tri su navrata na igrama sudjelovali i volonteri – članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama, radnice Drogerie Markt Hrvatska te studentica studija psihologije na studentskoj praksi.

Projekt smo od 2011. do 2014. financirali vlastitim sredstvima i donacijama, a od 2015. ga sufinancira naš osnivač Grad Čakovec.

 

2014,  2015,  2016,  2019.


„Plivaj i uživaj 2019“

Autor: Goran Toth, 31. 5. 2019.

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec je 30 svibnja 2019.  organizirao sada već tradicionalno sportsko natjecanje „Plivaj i uživaj“ na Gradskim bazenima u Čakovcu. Namijenjeno je učenicima u dobi od 12-21 godine  s većim intelektualnim teškoćama koji rijetko imaju  priliku sudjelovati u natjecanjima. Natječu se u jednostavnim igrama u vodi, posebno osmišljenima za ovo natjecanje, a koje su prilagođene njihovim psihofizičkim sposobnostima.

Sudjelovale su ekipe iz posebnih odgojno-obrazovnih ustanova iz Koprivnice, Varaždina, Lendave, Zagreba, Pule, Križevaca, Virovitice i Čakovca.

Prvo mjesto osvojila je ekipa iz OŠ Nad lipom iz Zagreba u sastavu: Franka Lacković, Ana Plehan, Josip Šporčić i Mario Rezić pod vodstvom Vanje Lakovnika i Martine Fudurić.

Na drugo mjesto plasirala se ekipa iz Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ iz Varaždina. Pod mentorstvom Edite Štok i  Filipa Marciuša boje njihove škole branili su Sebastijan Car, Dominik Hruškar i Andrej Marjanović.

Treće mjesto na današnjem natjecanju pripalo je školi domaćinu- ekipi iz čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje. Njihovu ekipu čine učenici Anamarija Ignac, David Bogar, Matija Šarić  i Bojana Oršoš i njihovi voditelji Vedran Vurušić i Santino Debelec

Svim ostalim sudionicima  su dodijeljene utješne medalje.

 

Tatjana Žižek, školska psihologinja
E-DNEVNIK

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

MZOS

AZZO

 

Vijesti iz Hrvatske
CARNET VIJESTI
15.01.2021. 14:02
Istraživanje tržišta – poziv na sastanak
U sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće" Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET ... The post Istraživanje tržišta – poziv na sastanak appeared first on CARNET .

14.01.2021. 16:24
Prethodno savjetovanje – Nabava aplikacije za upravljanje školskom mrežom
Hrvatska akademska i istraživačka mreža-CARNET objavila je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za nabavu aplikacije za upravljanje školskom mrežom. Prethodno savjetovanje objavljeno je 13. siječnja 2021., a rok za ... The post Prethodno savjetovanje – Nabava aplikacije za upravljanje školskom mrežom appeared first on CARNET .

Korisne povezniceCMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec / Ivana pl. Zajca 26, HR-40000 Čakovec / www.centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr / ured@centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr
preskoči na navigaciju